top of page
IMG_4852.jpg

OM FOOTGOLF

Footgolf är en sport som kombinerar det bästa från golfens spelidé med fotbollens sparkar. Den utövas på golfbanor och målet är att få ner en vanlig fotboll i ett nedsänkt hål med så få sparkar som möjligt. Som golf fast med foten. Och en något större boll.


Vem kan spela footgolf?

Ung eller gammal, otränad eller atlet – det spelar ingen roll. Alla kan spela footgolf! Footgolf är en breddsport som välkomnar alla som vill njuta av ett strategiskt spel samtidigt som vistelsen i naturen blir en upplevelse i sig.

Att spela footgolf

Grundutförandet följer i mångt och mycket golfens spelidé.

Spelet påbörjas genom att spelarna i tur och ordning placerar sina bollar på första tee – startplatsen för utspark. Därefter spelar alla sina bollar till hålet och noterar antalet sparkar. Sen gör man om samma procedur på nästa hål. Vinner gör den som har det lägsta antalet sparkar.

Footgolfens utveckling

Den första fotgolfturneringen någonsin organiserades i Nederländerna av Michael Jansen och Bas Korsten, och spelades av en blandning av holländska och belgiska professionella fotbollsspelare. Efter detta började många länder att organisera matcher, evenemang, turneringar, till och med nationella ligor och föreningar runt detta spel.


Senare bytte Belgien och Ungern från att spela i parker till golfbanor,  och spelet introducerades till Argentina 2010. American FootGolf League grundades 2011. Spelet publicerades internationellt och länder över hela världen började samarbeta om spelets utveckling. År 2014 erbjöds spelet på hundratals banor i USA och befann sig i de sista stadierna av att erkännas av Sport England. 


Spelets uppkomst sammanföll med nedgången i populariteten för golf bland ungdomar, med 643 banor stängde mellan 2006 och 2014 i USA. Sporten har ekonomiskt räddat många kämpande golfbanor, och Professional Golfers 'Association of America och World Golf Foundation har båda erkänt fotgolfens bidrag till att hjälpa golfbanor att generera mer inkomst och noterade att det kan bidra till tillväxten av golfen själv . Tidigare PGA-president Ted Bishop sa 2014 att "Jag tror att det skulle vara löjligt att tro att det inte kommer att finnas en procentandel av de människor som kan säga," Hej, vet du vad? Jag tror att jag skulle vilja prova och spela golf . I mars 2016 sa LPGA-golfaren Paula Creamer" När som helst du kan göra något annorlunda i golfspel, det är roligt och jag tror att vi förmodligen kommer att vara ute (spela fotgolf) lite mer nu. 


En grupp länder kombinerade för att bilda Federation for International FootGolf (FIFG) i juni 2012, och 8 länder spelade det första FootGolf World Cup i Ungern den månaden (vann av ungern, Bela Lengyel). I januari 2016 hölls det andra FootGolf World Cup i Argentina och 230 spelare från 26 FIFG-medlemsländer deltog i det globala evenemanget. Vinnaren av det enskilda evenemanget var den argentinska spelaren, Christian Otero och Team World Champion var USA (Team USA). Det tredje FootGolf-VM hölls i december 2018, i Marrakech, Marocko. Den enskilda mästaren var Matias Perrone från Argentina och Frankrike vann guldet i lagkonkurrens, Team UK slutade på andra plats och den tidigare världsmästaren Team USA slutade på 3: e plats.


Våren 2015 erkände National Golf Courses Owners Association (NGCOA) American FootGolf League (AFGL) som det styrande organet för footgolfsporten i USA och några månader senare valdes Roberto Balestrini, grundare av AFGL av det prestigefyllda Golf Inc Magazine som en av de tio mest innovativa människorna inom golf. I oktober 2, 2017, beviljade GAISF (Global Association of International Sports Federation) Observer Status till Federation for International FootGolf (FIFG).


Sverige

Sverige har ca 20 anläggningar. Karaktären på banorna varierar dock stort. En del banor är korta, andra långa. andra inte.Sverige deltog i lag EM i hösten 2019 och hösten 2021 i England och Ungern.16 bästa nationer deltog.Sverige placerade sig på 8 plats 2019 och 15 plats 2021.

En Sverige Tour med 10 tävlingar anordnas genom Footgolf Sweden. 


Footgolfen i Sverige ligger under SGF (Svenska GolfFörbundet) och drivs gemensamt med Footgolf Sweden

Länkar FootGolf


https://www.footgolfsweden.com/home

https://www.facebook.com/footgolfswed

en/

https://www.footgolf.us/

http://www.fifg.org/

https://www.footgolf-france.fr/

http://www.ukfootgolf.com/


Om: Om oss
bottom of page